De oprichting van F|Fort

Floor van Liemt (1997) kreeg eind december 2017 de diagnose uitgezaaide longkanker. Dankzij doelgerichte therapie in het Antoni van Leeuwenhoek kwam er toch nog tijd en kwaliteit van leven. Ze schreef er columns voor NRC over en debuteerde in november 2018 met haar literaire non-fictie boek Witte Raaf (Querido). Floor studeert kunstgeschiedenis in Amsterdam en volgt teken- en schilderlessen.

Het waarom

Jongeren van 18-35 jaar oud zouden in de bloei van hun leven moeten zijn. Het is de periode waarin zij zich definitief losmaken van hun ouders en op eigen benen komen te staan. Een ingrijpende ziekte als kanker zet een streep door dat proces. Hoe kun je je, net als gezonde leeftijdsgenoten, blijven ontwikkelen terwijl je toekomstperspectief in elkaar is gestort, als je ineens toch weer zorg en ondersteuning nodig hebt? Hoe maak je jezelf nuttig en ben je van waarde als je om de haverklap naar het ziekenhuis moet, je je iedere maand een week belabberd voelt en niet weet of er maanden of nog jaren voor je liggen? Maak je een kans als je solliciteert? Hoe eerlijk moet je zijn bij een nieuwe date of een potentiële werkgever? Wat moet je met een kinderwens of hoe ben je nog de ouder die je wilt zijn? Hoe ga je om met het medelijden van anderen? Wat kun je doen om je ondanks alle ellende sterk en onafhankelijk te voelen, om iemand te zijn naast je ziekte?
Kortom: hoe houd je als jongere met kanker de moraal hoog?

Alles lezen

Minder lezen

De behoefte

Nu kanker in toenemende mate een chronische ziekte aan het worden is, is er steeds meer behoefte aan op maat gesneden mentale en praktische ondersteuning voor deze speciale doelgroep. Waar jonge kankerpatiënten vroeger weinig overlevingskansen hadden, leven zij dankzij nieuwe ontwikkelingen als immunotherapie en doelgerichte therapie nu soms voor onbepaalde tijd door, terwijl desalniettemin van genezing geen sprake is. Dit bemoedigende maar tegelijk loodzware perspectief vraagt veel van deze groep patiënten. De psychosociale zorg in Nederland is daar echter nog onvoldoende op toegesneden.

Een ander hiaat is de lichamelijke kant van het chronisch kankerpatiënt zijn. De jongere worstelt met hele andere vragen dan de oudere. Bijwerkingen van chemo of medicatie zoals gewichtstoename, acne en haaruitval hebben in de regel extra impact als je jong bent en je leven – huisje, boompje, beestje - nog niet op orde hebt. Het is lastig alle relevante informatie en ondersteuning bij elkaar te sprokkelen.

Alles lezen

Minder lezen

De noodzaak

Artsen en hun jongere patiënten zijn het erover eens. Het is essentieel dat vanaf het begin van de behandeling voor al deze facetten van de zorg aandacht bestaat, dat de jongere optimaal op weg wordt geholpen. In de behandelkamer is voor het stellen en beantwoord krijgen van dit soort vragen nu nog onvoldoende ruimte. Dat is niet alleen een kwestie van tijd, maar ook van besef en kennis bij de zorgverlener.

De jongvolwassen kankerpatiënt wordt niet goed doorverwezen en komt vaak ook niet terecht bij de sites en platforms waar op maat gesneden hulp wordt aangeboden. Of het aanbod spreekt niet aan, omdat daar niet de taal van de jongvolwassene wordt gesproken. De drempel naar hulp zoeken ís al zo hoog. Dan graag wat beter intunen op leefwereld van de doelgroep!


Hier moet dus verandering in komen. Meer aandacht, meer begrip, is een eerste stap in die richting. Dat maakt het ziekteproces ook minder eenzaam.Bekijk het animatiefilmpje (links) om beter te begrijpen wat deze ziekte voor jongeren betekent. Beelden zeggen meer dan woorden. Daar moet dus verandering in komen.

Bekijk het animatiefilmpje (links) om beter te begrijpen wat deze ziekte voor jongeren betekent. Beelden zeggen meer dan woorden.

Alles lezen

Minder lezen