Fotografieboek

Jongvolwassen en kanker; in eigen beeld

Fotografieproject
Het eerste project van de F|Fort Foundation staat in het teken van het zichtbaar maken van de leeftijd gerelateerde problemen van jongvolwassenen met kanker. De F|Fort Foundation gaat een kunstfotografieboek maken waarin jongvolwassenen met kanker hieraan hun eigen beeld geven. De beelden worden vastgelegd door een professionele fotografe en worden voorzien van begeleidende tekst. De deelnemers werken samen met het F|Fort team, maar zijn baas over eigen beeld.

Welke onderwerpen komen in het boek aan bod?
Het boek gaat erover hoe het is om midden in het leven te staan en overvallen te worden door kanker. Wat doet dat met je en met het groeiproces waar je middenin zit? Wordt je persoonlijke ontwikkeling geremd door je ziekte? Of kom je juist in een versnelling terecht? Wat doet het met je ambities en je trots? Hoe is het om ‘anders’ te zijn dan leeftijdsgenoten? Heb je last van jaloezie? Hoe houd je controle op wat anderen over je zeggen of denken? Wat wil je van jezelf laten zien? Kanker lijkt soms een groot deel van onze identiteit over te nemen, maar is dit ook zo?  Wie ben je nog naast je ziekte?


Wat gaat er met het boek gebeuren?

Het kunstboek wordt verkocht in de boekhandel en via internet. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan een door de F|Fort Foundation geselecteerd project en wordt dus direct besteed aan de verbetering van het mentale welzijn van jongvolwassenen met kanker. Daarnaast wordt het boek aangeboden aan instellingen en organisaties die met kanker in brede zin te maken hebben.

Wie is de fotografe?
De fotografe is Loet Koreman (1990), in 2014 afgestudeerd aan de AKV St. Joost in Breda. Bekijk haar werk op haar website www.fotoloet.nl.


Hoe gaat het boek er uitzien?
Het wordt een koffietafelboek van stevig formaat. Bekijk het moodboard voor de fotografie onderaan deze pagina.


Hoe is het boek opgezet?

Het boek is opgedeeld in 6 thema’s. Elk thema is gerelateerd aan een bepaald onderwerp dat te maken heeft met ‘jongvolwassen en ziek zijn.’ De deelnemer bedenkt samen met het F|Fort Productieteam wat dit thema voor hem of haar betekent en hoe het eruit ziet. De mogelijkheden zijn eindeloos: een portret, object, landschap, of een ruimte, als het maar past en goed voelt. Elke deelnemer bedenkt per thema één foto, uiteindelijk zijn er dus 6 beelden per deelnemer. Het wordt vooral geen reportage over zielige jonge mensen. We willen de deelnemers in hun kracht zetten om op een abstracte, kunstzinnige manier een belangrijk verhaal te vertellen.


Productieperiode
Het boek wordt geproduceerd in de periode van 1 september tot en met 30 november 2020. Het streven is erop gericht het boek uit te brengen in maart 2021.

Update 7 oktober 2020
Begin juli 2020 werd op deze site en op social media een oproep ‘Deelnemers fotografieproject gezocht!’ geplaatst, waarop een overweldigende hoeveelheid reacties is gekomen. De F|Fort Foundation dankt alle jonge mensen met kanker die zich hebben opgegeven! Eind augustus is er een selectie gemaakt van 11 deelnemers met een zo divers mogelijke achtergrond (leeftijd, geslacht, woonplaats, ziektebeeld).

Op dit moment hebben 4 van de 11 deelnemers hun twee fotografiedagen erop zitten. Het maken van de beelden is steeds een geweldige ervaring, zowel voor de deelnemers als voor het productieteam. De gemaakte foto’s spreken boekdelen, het zijn stuk voor stuk kunstwerken geworden.

In oktober en november 2020 staan de volgende 7 fotografiedagen gepland, wordt de uitgever geselecteerd en wordt een begin gemaakt met het schrijven van de begeleidende teksten. De verwachting is dat het boek in het eerste kwartaal 2021 in productie kan worden gegeven.